HTML

Az ördögnyelv és a fogyókúra

Az ördögnyelv egy igen hatékony fogyókúrás növény. Most már nagyon sok helyen lehet kapni porok és kapszulák formájában, mivel a kutatók kiderítették, hogy a benne található értékes rost, a glükomannánt igen hatékonyan képes rólunk leolvasztani a felesleges zsírpárnákat. Tudjunk meg többet erről a csodálatos zsírégető növényről és kattintsunk az ördögnyelv.hu és az ordognyelv.net oldalakra.

OKJ képzések

Friss topikok

Címkék

Mire jó az OKJ?

2015.05.20. 10:02 benktomi

okj17.jpgMa már a legtöbbünknek nem is igazán világos, hogy mi értelme van egy OKJ-s képzés elvégzésének. Éppen ezért fontosnak tartjuk, hogy néhány kérdésre választ adjunk, így kiderülhet mindenki számára, hogy mennyit ér egy OKJ-s papír.

Elsőként a legfontosabb inkább azt tisztázni, hogy mire nem alkalmas az OKJ-s papír. Ne gondoljuk azt, hogy egy 200 órás OKJ-s képzés után máris vezető beosztást kínálnak a legmenőbb cégek a számunkra. A képzést keresőknek nem szabad naivnak lenniük: a munkáltatók az egyéni képességeik, készségeik, tudásuk, és nem iskolai végzettségük alapján alkalmazzák majd őket. Az iskola segít elindulni, tanít, méri és fejleszti a képességeket, de csodát nem tesz!

Természetesen a munkaadók elfogadják az OKJ-s papírokat, mivel azok államilag elismertek, de ez nem jelenti azt, hogy kötelező alkalmazniuk mindenkit, akinek ilyen papírja van. Jobb, ha tudod: az OKJ „papír” ahhoz kell, hogy egyáltalán behívjanak az interjúra!

De akkor mire jó az OKJ? Sajnos még mindig sokan gondolják azt, hogy az OKJ-s papír a szakmunkás képzők által kiállított bizonyítványokkal egyenlő, pedig ez egyáltlaán nem így van. Sőt: bizonyos OKJ szakmák elsajátításának előfeltétele egy diploma.

Az OKJ-s szakma sokszor értékesebb is, mint egy diploma, hiszen gyakorlatorientált kompetenciákat szerezhetünk vele. Hiába van diplomája az embernek, ha nincs egy rendes szakmája! Ma már rengeteg a munkanélküli bölcsész vagy kommunikációs diplomás, de egy rendes szakma nélkül többségük legfeljebb csak recepciósként tud elhelyezkedni. Így tehát sokszor jobban megéri egy OKJ-s tanfolyamot elvégezni, mint egy büfészakon tölteni 3+ évet.

Szólj hozzá!

Címkék: okj okj képzés

Felnőttképzés vagy alapképzés?

2015.05.20. 10:01 benktomi

okj5.jpgA pontszámok növekedése miatt ma már meglehetősen nehéz bekerülni egy általunk áhított alapképzésre. De ha ez megtörténik, akkor mi a teendő? És egyáltalán: egy felnőttképzés OKJ-val vagy egy diplomával tudok jobban elheyezkedni?

A szakértők úgy látják, hogy mindig egyénfüggő, hogy megéri-e az OKJ. Ha egy felsőfokú szakképzésre iratkozunk be, akkor felsőfokú OKJ-s papírt szerezhetünk. Ennek legfőbb előnye, hogy igen rövid időn belül piacképes szakmai tudást tudunk elsajátítani. Tehát ha nem tud valaki diplomát adó képzésre bekerülni, akkor érdemes átgondolni az FSZ képzésre való jelentkezést is, hiszen így van lehetőség továbbtanulni, nem veszik el fél-egy év, amíg újra meg lehet próbálni az alapképzésre (BA) való bejutást. Ráadásul sok olyan intézmény van, ami támogatja a hallgatót, ha intézményen belül kíván továbbtanulni, vagyis számtalanszor beszámítja az FSZ képzésen szerzett tantárgyak egy részét, illetve tandíjkedvezményt is nyújt. Persze azt se felejtsük el megemlíteni, hogy ha valaki később ugyanazon a szakterületen kíván tovább tanulni, melyen OKJ -s végzettségét is szerezte, az a felvételi eljárásban többletpontot jelent.

Azonban ne áltassuk magunkat: bizonyos pozíciókhoz nem elég az OKJ. ltalában azok keresik az FSZ képzéseket, akiknek anyagi forrásaik szűkösebbek. Ezeken a képzéseken is megszerezhető az a tudás, amellyel szakmailag értékes munka végezhető, de az OKJ-s végzettség diplomás pozíciók betöltésére azonban nem alkalmas, tehát vannak korlátai.

 

Szólj hozzá!

Címkék: okj okj képzés

Kevesebben jogosultak az ingyenes OKJ-s képzésekre

2015.05.20. 10:01 benktomi

okj9.jpgMeddig is ingyenes az OKJ képzés? mindenkinek ingyenes az első szakképesítés vagy csak bizonyos életkorig nem kell fizentünk az OKJ-s tanfolyamokért? Kell fizetni az esti és a levelező munkarendű oktatásért?

Sokn kérdezik, hogy valóban igaz-e, hogy most már huszonkettő éves kor helyett csak huszonegyig ingyenes a nappali OKJ-s képzést. Sajnos a hír igaz: azok, akik 2015-ben töltik be a 21. életévüket, iskolarendszerű - nappali - képzési formában már nem kezdhetik el ingyenesen az első OKJ-s szakképzésüket - tájékoztatta az eduline-t a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Szak- és Felnőttképzési Igazgatósága.

Régebben még 22 év volt a korhatár. Persze akik már elkezdték az adott képzést, azok ezen feltételek mellett fejezhetik be az adott OKJ képzést, de csak akkor, ha nem ismételnek évet vagy nem szüneteltetik a tanulmányaikat.

Az első szakképesítés megszerzése esti és levelező munkarendben - életkorra való tekintet nélkül - továbbra is ingyenes. Tehát amennyiben elmúltunk már huszonévesek, úgy is jár egy ingyenes OKJ-s képzés. Ezt pedig érdemes is kihasználni, hiszen a mai világban egy jól megválasztott szakmával igen jól érvényesülhetünk.

 

Mi a különbség a tanfolyamok és az iskolarendszerű képzések között?

Az iskolarendszerű képzéseket támogatja az állam, ezért az első szakképesítés megszerzése ingyenes. Nappali, esti és levelező forma közül választhattok, viszont jóval magasabbak az óraszámok, mint a tanfolyamokon.Szólj hozzá!

Címkék: okj okj képzés

Hogyan tanuljunk felnőtt fejjel? 1.

2015.05.20. 10:00 benktomi

okj6.jpgMa már a világunk folyamatosan változik, ezért rá vagyunk kényszerítve arra, hogy minden nap megújuljunk, mert csak így leszünk, csak így válunk versenyképesség a munkaerőpiacon. De hogyan is vehetjük rá magunkat felnőttként, hogy belekezdjünk egy teljesen új OKJ tanfolyamba? Milyen érzés lehet felnőttként újra beülni az iskolapadba és milyen előnyei vannak ennek?

Az emberek túlnyomó többsége örül, ha már nem kell iskolába járnia, ezért felnőttként meglehetősen nehéz lehet újból belevágni egy OKJ tanfolyamba. De esetenként egy OKJ-s intézmény sokat tesz annak érdekében is, hogy segítse a beilleszkedést. Nagy figyelmet szentelnek például arra, hogy a tanárok és a részvevők között inkább kollegiális viszony alakuljon ki, így kötetlenebb formában zajlanak az órák is. Az oktatók és az OKJ-s intézmény egyéb dolgozói pedig törekszenek arra is, hogy minél otthonosabb legyen a légkör a tantermekben, hogy felnőttként se legyen kellemetlen a tanulás. Ennek köszönhetően vannak, akik nagymamaként is rásznáják magukat a tanulásre és OKJ-s vizsgát tesznek.

A felnőttek körében jelenleg a pénzügyi képzések a legnépszerűbbek, hiszen most ezekben a szakmákban a legkönnyebb elhelyezkedni. Egyébként 25-55 év között szóródik e téren a tanulók életkora, akiknek a végzettsége is széleskörű, hiszen az iskolák szerveznek 8 általánoshoz, érettségihez (ez a legtöbb) vagy valamilyen szakmai előképzettséghez kötött OKJ tanfolyamokat is.Szólj hozzá!

Címkék: okj okj képzés

A megváltozott szociális OKJ képzések

2015.05.20. 09:59 benktomi

okj11.jpgTavaly új OKJ-t vagyis új Országos Képzési Jegyzéket dolgozott ki a kormány, ami sok szakmacsoport esetében komoly változást hozott. De mit is jelent ez az szociális szakmák területéhez sorolható képzések esetében? Hogyan változtak ezek a képzések? Milyen OKJ-k közül válogathatunk, ha itt szeretnénk elhelyezkedni. A következőkben összeszedtük, hogy milyen OKJ szakképesítések és szakképesítés-ráépülések közül válogathatunk.Szakma neve

Szint

Iskolai rendszerű képzési idő

Iskolarendszeren kívüli képzési idő

Választható munkarend

foglalkozásszervező

55

1 év

600-720 óra

N, E, TK

gerontológiai gondozó

55

1 év

600-720 óra

N, E, TK

gyermekotthoni asszisztens

54

2 év

1300-1560 óra

N, E, TK

habilitációs kutya kiképzője

52

-

600-720 óra

TK

jelnyelvi szaktolmács

53

-

200-240 óra

TK

jelnyelvi tolmács

52

-

1000-1200 óra

TK

jelző kutya kiképzője

53

-

400-480 óra

TK

kisgyermekgondozó, -nevelő

54

2 év

1300-1560 óra

N, E, TK

mentálhigiénés szakember

55

1 év

600-720 óra

N, E, TK

mozgéssérültet segítő kutya kiképzője

53

-

400-480 óra

TK

nevelőszülő

32

-

500-600 óra

TK

pszichiátriai gondozó

55

1 év

600-720 óra

N, E, TK

rehabilitációs nevelő, segítő

54

2 év

1300-1560 óra

N, E, TK

szenvedélybeteg-gondozó

55

1 év

600-720 óra

N, E, TK

szociális asszisztens

54

2 év

1300-1560 óra

N, E, TK

szociális gondozó és ápoló

34

3 év

1300-1560 óra

N, E, TK

szociális szakgondozó

54

2 év

1300-1560 óra

N, E, TK

szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi ügyintéző

55

1 év

600-720 óra

N, E, TK

vakvezető kutya kiképzője

53

-

400-480 óra

TK

relé jelnyelvi tolmács

51

-

800-960 óra

TK

gyermek- és ifjúsági felügyelő

31

-

350-420 óra

TK

házi időszakos gyermekgondozó

31

-

350-420 óra

TK

Részszakképesítések:

Szakma neve

Szint

Iskolai rendszerű képzési idő

Iskolarendszeren kívüli képzési idő

Választható munkarend

Gyermek- és ifjúsági felügyelő

31

-

350-420 óra

TK

Házi időszakos gyermekgondozó

31

-

350-420 óra

TK

Relé jelnyelvi tolmács

51

-

800-960 óra

TK

(forrás: eduline.hu)

Szólj hozzá!

Címkék: okj okj képzés

A fejvadászok útravalója 2.

2015.05.20. 09:58 benktomi

okj10.jpgMa már igen nehéz 18 évesen eldönteni, hogy milyen pályát válasszunk: már nemcsak az egyetemi szakok, hanem számtalan OKJ képzés is a rendelkezésünkre áll. A statisztikák szerint a műszaki és közgazdasági terület számít keresettnek és jól fizetőnek az álláspiacon, de ha az érdeklődésünk más irányba húz, akkor nem biztos, hogy ez lenne a jó megoldás.

 

Mi az, ami szükséges a szakmai tudáson kívül?

Nagyon fontos tisztázni, hogy bizonyos OKJ képzések nem elegendőek önmagukban, azokat kiegészítő tudással is el kell látni, hogy használhatóak legyenek az OKJ tanfolyam alatt megszerzett kompetenciák. A mérnöki OKJ-k esetében például fontos, hogy a nyelvtudás mellett az adott egyén képes legyen csapatban is dolgozni. Fejlesztői munkáknál kevés, ha valaki szakmailag kiváló, ha nem tud együtt dolgozni másokkal egy-egy projekten, akkor nem lesz sikeres. Aki viszont jó a csapatmunkában, az gyorsan karrierre számíthat", állítják a szakértők.

 

Ha megvan az OKJ-s papír, irány külföld?

Az OKJ-s papírt már külföldön is elismerik, azonban nagyon fontos tisztában lenni ahhoz, hogy külföldön az adott munkákhoz lehet, hogy más képességű személyeket keresnek, mint amilyeneket itthon. A hollandok például nemcsak az OKJ-s papírt nézik, hanem azt is, hogy az adott személynek mennyire megy jól az együttműködés, a csapatban dolgozás, a logikus feladatmegoldás, a hatékony kommunikáció. A holland munkaerőpiacon a szakmai tudáson kívül éppen ezeket a képességeket keresik a HR-esek, hiszen manapság már szinte minden helyen több munkatárs dolgozik egy-egy projekten.

Szólj hozzá!

Címkék: okj okj képzés

A Munkaügyi Központ is támogathatja az OKJ képzéseket

2015.05.20. 09:57 benktomi

okj12.jpegA munkaügyi központ az OKJ tanfolyamok támogatásával is arra törekszik, hogy hozzájáruljon, hogy a felnőttképzési lehetőségekekhez minél szélesebb társadalmi rétegek férjenek hozzá, illetve, hogy az OKJ tanfolyamok támogatását összehangolja a piaci igényekkel. A munkaügyi központ OKJ tanfolyamokra vonatkozó támogatásainak az a célja, hogy az álláskereső személyek könnyebben találjanak munkát, másrészt pedig az, hogy az aktuálisan munkaviszonyban álló emberek minél jobban képessé  váljanak  meglévő munkahelyük megtartására.

 

De kik azok, akik igénybe vehetik a munkaügyi központok által támogatott OKJ tanfolyamokat?

Részben vagy egészben anyagi támogatásra jogosultak lehetnek a munkaügyi központ által felkínált, vagy személyesen kiválasztott tanfolyamok elvégzésére a következő személyek:

  • -Az álláskeresők;
  • -Akik számára rehabilitációs járadékot, gyermeknevelési támogatást, gyermekgondozási- vagy terhességi-gyermekágyi-segélyt folyósítanak támogatás gyanánt, illetve rokkantsági járadékban, vagy (baleseti) rokkantsági nyugdíjban részesül;
  • -Azok a (felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkező egyének esetében 30., egyébként) 25. életévüket be nem töltött személyek, akik számára tanulói jogviszonyuk véget érésének időpontja óta nem folyósítottak álláskeresési támogatást;
  • -Az aktuálisan ugyan munkaviszonyban dolgozó, de a fennálló körülményekből fakadóan munkanélkülivé válás fenyegetettsége alatt álló személyek;
  • -A munkaügyi központ által támogatott tanfolyamok elvégzését önkéntesen elvállalt, a tanfolyamokon közhasznú munkavégzés kereteiben részt vevő egyének.

Szólj hozzá!

Címkék: okj okj képzés

Szakmát szerehetünk egy év alatt, akár ingyen is

2015.05.20. 09:56 benktomi

okj2_1.jpgMa már azoknak sem kell elkeseredni, akiket nem vettek fel elsőként egy egyetemi vagy főiskolai szakra, nem kell kihagyni egy évet az újrapróbálkozás előtt, hiszen még akár egy OKJ-s szakmát is elsajátíthatunk.

Ebben az esetben számtalan ingyenes nappali képzési lehetőség áll rendelkezésre frissen érettségizett fiatalok számára, így van lehetőségük a választásra. Sőt számos előnye is van egy ilyen OKJ-s képzésnek, ha nappali tagozaton végzik, hiszen ilyenkor jár a diákigazolvány, továbbá családi pótlék, árvasági ellátás és tb is. Aki elmúlt 21, annak pedig az első szakképesítés megszerzése esti és levelező munkarendben – életkorra való tekintet nélkül – továbbra is ingyenes.

Ennek a megoldásnak egy igen pozitív előnye még az is, hogy az OKJ-s tanfolyammal nem „fogynak” az állami félévek, így a képzés elvégzése után is még mindig 12 – hatéves képzés esetén 14 – félévig lehet ingyen tanulni a felsőoktatásban. Persze ez a szabály visszafelé is érvényes: az első szakképesítés megszerzése, vagyis az első OKJ-s tanfolyam mindenkinek ingyenes, függetlenül attól, hogy van-e diplomája.

 

Hamar betelnek a helyek, ezért érdemes sietni

Általában szeptember elején kezdődnek a kurzusok, ezért lassan betelnek a szabad helyek. A legnépszerűbbek a számítástechnikai képzések, mert ilyen végzettséggel lehet a legkönnyebben elhelyezkedni, de emiatt ezek a helyek fogynak a leggyorsabban.

 

Szólj hozzá!

Címkék: okj okj képzés

Mit érdemes figyelembe venni egy táncstúdiónál?

2015.05.20. 09:37 benktomi

okj1.jpgAmikor tánctanfolyamot választunk, akkor soksor nem is gondolunk arra, hogy ezzel együtt életformát és gyakran baráti kört is választunk, ugyanis sok tánciskola esetében vannak táborok, bulik, közös programok, ahol csoporttársainkkal együtt élvezhetjük az órán begyakorolt lépéseket. Tehát érdemes figyelembe venni ezt a szempontot is, ha tánciskolát választunk: legyen szimpatikus az oktató, legyünk nyitottak a többiek felé stb.

Elsőként el kell döntenünk, hogy hobbitanfolyamként szeretnénk tanulni a táncot vagy OKJ-s keretek között, mert ez utóbbira is van lehetőség, azonban ott inkább a szórakozás helyett az a szempont, hogy később oktathassuk is az adott táncnemet. Ha ez megvan, akkor nyilván el kell döntenünk, hogy milyen táncfajtát szeretnénk elsajátítani, ezt követően pedig szét lehet nézni az OKJ-s iskolák, táncstúdiók között.

Nagyon fontos tisztában lenni azzal például, hogy mi az iskola filozófiája, hogy milyen formában oktatnak, illetve, hogy ezzel tudunk-e megfelelően azonosulni. Bulinak tekintik, vagy az a céljuk, hogy komoly tánctudásra tegyünk szert? Jól át is mozgatnak? Olyan iskolát keressünk, ami a mi elvárásainknak maximálisan megfelel.

Fontos tisztában lenni azzal is, hogy sok esetben a neme arányánál bukik el a dolog, emiatt érdemes megnézni az órát, vagy résztvenni egy bemutató órán. Ha páros táncot választottunk és mi nem viszünk párt, akkor nem árt, ha legalább közelít a nemek aránya.

Harmadik szempontként nagyon fontos a tanár személye is, hiszen nem mindegy, hogy ki fogja tanítani az órákat. Keressük meg a nekünk leginkább megfelelő oktatót: a vicces szórakoztató, az elkötelezett, vagy a profi a számunkra leginkább megfelelő

Kiegészítő programokra is érdemes odafigyelni. Szerveznek-e bulikat, táborokat, utazást, van-e lehetőség ezeken részt venni? Olyan tánciskolát válasszunk, ami közel van a lakhelyünkhöz, vagy iskolánkhoz/munkahelyünkhöz. Ne a rohanással teljen az idő, elsőre hajlandóak vagyunk utazni, de idővel csökkenhet a lelkesedés.

Szólj hozzá!

Címkék: okj okj képzés

Mit érdemes tanulni, hogy biztosan állást találj?

2015.01.02. 10:56 benktomi

okj10.jpgMa már nagyon sok helyen találkozunk azokkal a kérdésekkel, amelyek azt firtatják, hogy melyik OKJ-s képzést érdemes választani, amivel a későbbiekben jól lehet elhelyezkedni, könnyen lehet munkát találni. Egy továbbtanulás előtt álló gyermek számára ez komoly dilemmákat hordoz magában. Ezt a kérdést önmagában meg lehetne válaszolni azzal, hogy most keresett OKJ szakmák pl. a villanyszerelő az ápolónő, a mezőgazdasági szakember, az IT területen is sok üres mérnöki pozíció van, de azért ez nem ennyire egyszerű, hiszen ugyan sok általánosság összegyűjthető, de ez kevés, itt emberekről beszélünk, nem egy fadarabról, amiről el kell dönteni, mivé faragjuk.

A pályakezdőknek a legnehezebb megmondani, hogy mit csináljanak, hiszen ők még nagyon sok területet idealizálnak és nem látják át, hogy abból az OKJ-s szakmából lesz-e megélhetés avagy sem. Hiába érdekel a jelbeszéd, ha abból sohasem fogsz megélni. Nincsenek élettapasztalataik arra vonatkozóan, mit is szeretnének csinálni. Még rosszabb, hogy jövőképük sem nagyon van, ez viszont a mai társadalmi és gazdasági környezet hibája.

Ahhoz pedig, hogy a megfelelő OKJ tanfolyamot válasszuk ki, fel kell tennünk egy csomó kérdést: Mit szeretnél csinálni, miben vagy jó? Mi lenne a cél? Jó megélhetést biztosító fizetés? Vagy szeretett, jókedvvel végzett munka egy életre? Egyáltalán, hogyan képzeled el az életed: bejársz mindennap egy munkahelyre, vagy inkább saját vállalkozásban gondolkodsz, ahol a „magad ura” vagy.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: okj okj képzés